Emotionele stabiliteit, waarom jouw hond ernaar snakt
Je hond is bang, kan uitvallen, heeft snel last van stress, of luistert niet. Wat nu?
Waar denk jij aan als je wil investeren in het welzijn van je hond?
Gezond eten, genoeg beweging, denkspelletjes, een lekker bed, speeltjes om te spelen, medische zorg, of training/begeleiding? Allemaal begrijpelijk en in zekere mate belangrijk.
Máár ondanks dat je hierin investeert blijft je hond toch gezondheidsklachten en/of uitdagend gedrag vertonen. Hoe kan dat? Je doet alles aan het welzijn van je hond, maar toch mist er iets. Wat dan?
Honden hebben emoties! Net als wij. Als de emoties van je hond genegeerd blijven krijgt je hond een heel scala aan klachten, waaronder uitdagend gedrag en gezondheidsproblemen.
Je hond snakt naar emotionele stabiliteit
De emotionele ontwikkeling van je hond is onder te verdelen in 3 fases, of cirkels van ontwikkeling. De 1e cirkel ontwikkelt in het nestje. Vanaf de geboorte dus, en misschien daarvoor al.
Bij een verstoring van deze 1e ontwikkelingscirkel mist je hond een veilige basis om gezond om te gaan met situaties. Je kan het zien als een blokkentoren. Je legt het fundament. Dit is de 1e cirkel. Stel er ontbreken blokken in dit fundament. Maar het leven van je hond gaat door. Bij iedere ervaring en situatie zet je een nieuw blok in de toren. In het begin is er niks aan de hand. Maar het gewicht op de lege plekken neemt toe. Totdat de toren inzakt. Dan zijn de problemen ineens zichtbaar, maar de oorzaak was al vanaf het begin aanwezig.
Verstoring van de 1e ontwikkelingscirkel ontstaat door negatieve puppytijdervaringen. Dus ervaringen van je pup waar hij geen raad mee weet. De wereld gaat te snel voor je hond.
Voorbeelden van negatieve puppytijdervaringen:
- Verbale mishandeling (schreeuwen, te veel discipline, toxische stress)
- Fysieke mishandeling (slaan, aangevallen worden, neus drukken etc.)
- Fysieke verwaarlozing (onvoldoende drinken/eten/warmte/kou)
- Emotionele verwaarlozing (gebrek aan veilige hechting)
- Sociale verwaarlozing (isolatie, geen erkenning van natuurlijke rol)
- Scheiding (nest verlaten, sterfte in de familie, verhuizing)
- Zien/horen van geweld (hoeft dus niet naar de pup gericht te zijn)
Je kan herkennen dat je hond last heeft van negatieve puppytijdervaringen als hij één of meerdere signalen vertoond:
- Onvermogen te focussen en leren
- Onvermogen hechtingen te vormen
- Onvermogen zich te kalmeren/reguleren
- Coping gedrag
- Obsessief gedrag
Coping & obsessief gedrag
Coping en obsessief gedrag ontstaat doordat de wereld van je hond doorgaat, terwijl je hond er geen raad mee weet. Je hond vindt een manier om, om te gaan met de situatie. Als je hond merkt dat deze manier hem veilig houdt zal hij dit gedrag de volgende keer herhalen. Zo ontstaat coping gedrag.
Voorbeelden van coping gedrag zijn:
- Asociaal/defensief gedrag (bijten, grommen, uitvallen, op afschieten)
- Hyperactiviteit/continu in beweging blijven/moeite tot rust komen
- Obsessief kauwen
- Overmatig blaffen
- Wegrennen (uit angst)
- Niet luisteren doordat je hond alleen eigen keuzes vertrouwt
- Wegduiken/zich verbergen
Obsessief gedrag is vergelijkbaar met coping gedrag. Het verschil is dat coping gedrag gericht is op een specifieke situatie, zoals een auto die voorbij rijdt. Terwijl obsessief gedrag continue plaatsvindt. Zoals de poot blijven likken.
Valt je iets op?
Bovenstaande zijn allemaal veel voorkomende “gedragsproblemen”!
Concreet
De meest voorkomende “gedragsproblemen” zijn gevolg van emotionele behoeftes die onvoldaan zijn. De emotionele ontwikkeling van je hond is ergens stopgezet. Waardoor de wereld van je hond te snel ging. Fysiek volwassen honden kunnen dus emotioneel nog een puppy zijn.
Je hond heeft noodgedwongen zelf oplossingen bedacht, coping gedrag. Coping en obsessief gedrag zijn vaak ongezonde manieren voor je hond om met de wereld om te gaan. Met gevolg hoge hoeveelheden stress die te lang door het lichaam stroomt. Deze stress tast organen en weefsel aan. Waardoor fysieke en mentale gezondheidsklachten ontstaan.
Je probeert je hond te helpen met deze zichtbare problemen. Vaak via gezond eten, genoeg beweging, denkspelletjes, een lekker bed, speeltjes om te spelen, medische zorg, of training/begeleiding.
Maar je beseft nu dat je hond andere behoeftes heeft. Je hond snakt naar emotionele stabiliteit.
Wat bedoel ik met emotionele stabiliteit? Welke emotionele behoeftes heeft je hond? Hoe ziet een emotioneel stabiele hond eruit? Meer hierover in mijn volgende blog: Een emotioneel stabiele hond kan alles.